Jídlo a pití

Tradiční zdejší kuchyně je kombinací arabských, tureckých, afrických i evropských vlivů. Na zdejší kuchyni si pochutnáte, především pokud máte rádi hodně kořeněná jídla. Zdejší kuchaři jsou mistři v používání nejrůznějších kořeních a bylinek. Dokáží z obyčejných jídel pomocí koření udělat lahůdky, na které ještě dlouho budete vzpomínat.

Trh s kořením
Trh s kořením

Nápoje

Ryby

Budete-li v Alexandrii, nenechte si ujít dary moře, které zde můžete ochutnat u stánku s grilem, ale i v restauraci. Nejčerstvější ryby najdete samozřejmě na pobřeží Rudého moře. Velmi chutné ryby jsou také z výlovu z jezera Nasser. S těmi se setkáte především v Asuánu.

Vegetariánství

Málokterá zdejší restaurace připravuje menu speciálně pro vegetariány. Naštěstí některé tradiční místní pochoutky jsou i bez masa, takže se určitě najíte, zvláště pokud jste ochotni ochutnat některou z místních specialit.

Ovoce a zelenina

Někdy v horkém podnebí Egypta není ani příliš hlad na těžká jídla, zavděk tak může přijít ovoce nebo zelenina. Stánky s ovocem a zeleninou jsou v Egyptě na každém rohu. Kupujte raději plody, které lze oloupat.

Prodej jídla ve stáncích

Kvalita stánkových prodejen jídla je různá. Snažte se také vyhnout příliš studeným nápojům, syrovému nebo málo pečenému masu, ale i špatně mražené zmrzlině. Vodu kupujte jen balenou v supermarketech. Prodejci u stánků někdy plní láhve vodou z kohoutku, která ovšem může být infikovaná.

Raději mějte s sebou léky na problémy se zažíváním. Existuje termín „faraonova pomsta“, kterou trpí mnozí turisté po příletu do Egypta. Jde o průjmovité onemocnění, které trvá cca 2 – 3 dny. Způsobuje ho nezvyk organismu na tamější klima.