Jídlo a pití
Tradiční zdejší kuchyně je kombinací arabských, tureckých, afrických i evropských vlivů. Na zdejší kuchyni si pochutnáte, především pokud máte rádi hodně kořeněná jídla. Zdejší kuchaři jsou mistři v používání nejrůznějších kořeních a bylinek. Dokáží z obyčejných jídel pomocí koření udělat lahůdky, na které ještě dlouho budete vzpomínat.
Trh s kořením
- Mezze: Tímto jídlem začíná stolování. Skládá se z malých jídel, pikantních omáček a nakládané zeleniny. Někdy nasytí natolik, že si další jídlo dávat nemusíte. Budete-li si dávat jídlo v nějaké restauraci, může se vám stát, že vám přinesou mezze, aniž byste si ho objednali. Nenechte se ale mýlit, není to pozornost podniku. Budete muset za něj zaplatit. Pokud mezze nechcete, dejte to obsluze zřetelně najevo.
- Bámja: Směs dušeného ibišku, rajčat, někdy i masa. Tento pokrm se tradičně podává s rýží.
- Babagannuš: Omáčka z grilovaných lilků.
- Hummus: Omáčka z vařené cizrny, oleje a tahíny.
- Fúl: Patří mezi klasické tradiční pokrmy. Jde o pokrm z bobu s citrónovou šťávou, bylinkami a olejem.
- Éš: Zdejší chléb – je měkký a nadýchaný. Slouží jako hlavní příloha k omáčkám.
- Taaméja: Ochutnejte smažené kuličky z rozmačkaných bobů a s bylinkami.
- Košari: Směs těstovin, rýže, čočky, rajské omáčky a cibulky. Budete-li chtít, zalejí vám tuto pochoutku pálivou omáčkou.
- Molochíja: Dušená listová zelenina, někdy je podávána s masem.
- Kofta: Dělá se z kořeněného mletého masu, které se pomalu griluje na špízu.
- Wara aanab: Typické egyptské jídlo, které je tvořeno vinnými listy plněnými rýží a někdy i sekaným masem.
- Šawirma: Něco jako gyros. Je z kuřecího nebo jehněčího masu a ze zeleniny.
- Pilav: Původem pochází z Turecka. Jde o rýži osmahnutou na oleji s cibulí, která je zalitá vývarem. To celé se dusí do měkka. Existují různé obměny tohoto jídla, a to přidávánímm různých mas, ale i zeleniny.
- Kushari: Nudlový pokrm s ořechy, rýží, hráškem, orestovanou cibulí a s okořenou rajskou omáčkou.
- Kabáb halla: Skopový guláš s kmínem.
- Fatta: Pokrm z chlebové placky obložené masem a rýží.
- Kunáfa: Koláč z jemňoučkých, křupavě upečených nudlí s medem a s ořechy.
Nápoje
- Shai: Shai je zdejším velmi častým nápojem. Jde o klasický černý čaj.
- Shai bi-nana: To samé jako shai, jen jsou zde navíc mátové listy.
- Helba: Chutnali jste někdy čaj s chutí zeleninového vývaru? Zkuste helbu, třeba vám zachutná.
- Karkadeh: Čaj z malvových květů.
- Sachleb: Sladký mléčný nápoje z mléka, z ořechů, kukuřičné mouky a strouhaným kokosem.
Ryby
Budete-li v Alexandrii, nenechte si ujít dary moře, které zde můžete ochutnat u stánku s grilem, ale i v restauraci. Nejčerstvější ryby najdete samozřejmě na pobřeží Rudého moře. Velmi chutné ryby jsou také z výlovu z jezera Nasser. S těmi se setkáte především v Asuánu.
Vegetariánství
Málokterá zdejší restaurace připravuje menu speciálně pro vegetariány. Naštěstí některé tradiční místní pochoutky jsou i bez masa, takže se určitě najíte, zvláště pokud jste ochotni ochutnat některou z místních specialit.
Ovoce a zelenina
Někdy v horkém podnebí Egypta není ani příliš hlad na těžká jídla, zavděk tak může přijít ovoce nebo zelenina. Stánky s ovocem a zeleninou jsou v Egyptě na každém rohu. Kupujte raději plody, které lze oloupat.
Prodej jídla ve stáncích
Kvalita stánkových prodejen jídla je různá. Snažte se také vyhnout příliš studeným nápojům, syrovému nebo málo pečenému masu, ale i špatně mražené zmrzlině. Vodu kupujte jen balenou v supermarketech. Prodejci u stánků někdy plní láhve vodou z kohoutku, která ovšem může být infikovaná.
Raději mějte s sebou léky na problémy se zažíváním. Existuje termín „faraonova pomsta“, kterou trpí mnozí turisté po příletu do Egypta. Jde o průjmovité onemocnění, které trvá cca 2 – 3 dny. Způsobuje ho nezvyk organismu na tamější klima.